Muszle ze szpinakiem i ricottą
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, zapiekanki
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
czosnek - 3-4 ząbki
mała cabula - 1 szt.
papryczka chili - 1/2 szt.
świeży szpinak - 500 g
ser ricotta - 250 g
prażone pestki słonecznika - 1 garść
sól morska, pieprz czarny mielony do smaku
mozarella trochę
oliwa trochę
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek i drobno pokrojoną cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać drobno posiekaną papryczkę chili, wszystko jeszcze chwilę smażyć po czym dodać pokrojony szpinak. Całość smażyć przez kilka minut do czasu aż szpinak zmięknie, a woda odparuje. Dodać ser ricotta oraz prażone pestki słonecznika, dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Muszle makaronowe napełniać masą szpinakową i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub oliwą. Na wierzchu ułożyć niewielką ilość mozzarelli.
Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.