Rolada szpinakowo - łososiowa
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: ryby i owoce morza,
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
- masło - 1 łyżka
- czosnek - 1 ząbek
- jaja - 4 szt.
- gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
- pieprz czarny mielony do smaku
- łosoś wędzony w plastrach - 200 g
- twarożek chrzanowy (Almette, Piątnica lub Turek) - 2 szt.
Dodatkowo blacha do pieczenia o wymiarach ok. 24 x 38 cm wyłożona papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Masę szpinakową zmiksować z żółtkami. Następnie powoli dodawać do masy pianę z białek, delikatnie mieszając. Dodać gałkę muszkatołową i przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Masą szpinakową wyłożyć równomiernie blachę, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Odstawić do ostudzenia.
Z przestudzonego placka szpinakowego delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Placek posmarować równomiernie serkiem chrzanowym. Następnie na całej powierzchni rozłożyć równomiernie plastry łososia (jak chcemy by łosoś znalazł się w roladzie na środku należy go ułożyć po jednej stronie ciasta i od tej strony zacząć zwijać roladę) . Całość zwinąć delikatnie w roladę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.