Wigilijny bigos z grzybami
Tylko z NaturyKuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: grzyby
Składniki:
marchewka - 1 szt.
cebula - 2 szt.
suszone grzyby - 1 + 1/2 szklanki
woda - 4 szklanki
sól, pieprz do smaku
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
Sposób przygotowania:
Kapustę lekko odcisnąć, pokroić i włożyć do dużego garnka.
Grzyby odsączyć pozostawiając wodę, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty. Wodę, w której moczyły się grzyby wlać do kapusty. Dolać liście laurowe i ziele angielskie oraz 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 3 łyżkach oleju i dodać do kapusty.
Marchew pokroić wedle uznania w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty.
Następnie gotować bigos na wolnym ogniu przez 1-2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać wodą.
Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.