Filet z dorsza w panierce z pieczonymi ziemniaczkami
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, jajka, cytrusy, pszenica
Składniki:
sok z cytryny - 1/2 szt.
jaja - 2 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
bułka tarta - 5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
młode ziemniaki - 500 g
Sposób przygotowania:
następnie filety oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i na pół godziny umieścić w lodówce.
Przyprawione filety obtoczyć w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a na koniec w bułce tartej.
Filety w panierce smażyć na rozgrzanym oleju po 8 minut z każdej strony.
Usmażone filety z dorsza odsączyć z oleju na papierowym ręczniku.
Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Nagrzać piekarnik do 230°C.
Ziemniaki pokryć w ósemki, skropić równomiernie oliwą doprawić solą, dodać gałązki rozmaryny i ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru, około 20 do 25 minut. Przewracać od czasu do czasu, aby przyrumieniły się ze wszystkich stron.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.