Pieczona karkówka
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki:
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
- czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- cebula - 1 szt.
- majeranek - 1 łyżka
- cząber - 1 łyżka
- ziaren jałowca - 10 szt.
- mielona słodka papryka - 1/2 łyżeczki
- sól morska i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Karkówkę umyć, osuszyć, położyć na półmisku. Powstałą pastą dobrze natrzeć mięso. Cebulę obrać, pokroić w plastry i obłożyć karkówkę. Tak przygotowane mięso odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (najlepiej mięso marynować przez całą noc w lodówce) owinięte folią aluminiową lub przykryte naczyniem żaroodpornym.
Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć górną część naczynia żaroodpornego i odsłonić mięso by karkówka pięknie się zrumieniła.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.