Biszkoptowa rolada z jabłkami
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
- mąka pszenna typ 450 - 120 g
- drobny cukier do wypieków - 100 g
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- duża blacha z piekarnika - 1 szt.
- papier do pieczenia kawałek
NADZIENIE
- jabłka prażone do szarlotki (około 800 g) - 1 słoik
- galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
- wrząca woda - 1/2 szklanki
- cynamon - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier - łyżka po łyżce ubijając. Wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka ( pieczona zbyt długo będzie przesuszone i będzie się łamać przy zwijaniu). Natychmiast po upieczeniu (nie czekamy, aż rolada wystygnie) ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do wystudzenia.
Jeśli jabłka prażone są domowe i masa jabłkowa jest rzadsza wystarczy do gorących jabłek wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, do jej rozpuszczenia. Wtedy nie dodajemy do galaretki wody).
Smacznego :-).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.