Krokiety z pieczarkami i cebulką - wigilijne
Tylko z NaturyKuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 500 ml
mąka pszenna - 250 g
jaja - 2 szt.
olej do smażenia
sól szczypta
PANIERKA
jajo - 1 szt.
bułka tarta - 100 g
olej do smażenia
FARSZ
pieczarki - 400 g
cebula - 1 + 1/2 szt.
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Usmażyć naleśniki na mocno rozgrzanej średniej patelni z odrobiną oleju i odłożyć do wystygnięcia.
Pieczarki umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki, posolić i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut. Przyprawić pieprzem i solą. Farsz lekko przestudzić.
Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał.
Przed podaniem panierować krokiety w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej, smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.