Pierogi twarogowo-szpinakowe
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
- mąka pszenna - 1/2 kg
- ciepła woda trochę
- jajo - 1 szt.
- sól morska szczypta
FARSZ:
- ser biały (twaróg) - 1/2 kg
- szpinak z ogonkami - 400 g
- masło exstra 82% tł. - 1 łyżka
- sól morska do smaku
- pieprz do smaku
- jajko - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- olej do smazenia - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Szpinak przebrać, umyć podsmażyć na maśle ze zmiażdżonym czosnkiem. Ser twarogowy przecisnąć przez praskę. Szpinak wylać na sitko, odsączyć, posiekać nożem, dodać do sera. Cebulę posiekać i zeszklić, dodać do farszu, podobnie jak jajko, sól i pieprz, wymieszać.
Rozwałkować ciasto, wykrawać krążki, nakładać farsz, sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 min od wypłynięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.