Pieczona wieprzowina w sosie z cebuli, marchwi, pomidorów oraz prażonych pestek słonecznika
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Zawiera: nabiał, mięso, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
- cebula duża - 1 szt.
- pomidory - 2 szt.
- łuskane pestki słonecznika garść
- siekana natka pietruszki - 1 łyżka
- siekany koperek - 1 łyżka
- pieprz mielony do smaku
- masło klarowane - 1 łyżka
- cukier szczypta
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- woda - 1 + 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać szklankę wody, zagotować. Następnie dodać zawartość patelni. Dodać plastry mięsa pieczonego, całość dusić na wolnym ogniu. W tym czasie uprażyć ziarna słonecznika na rozgrzanej patelni i dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy marchew będzie pożądanej miękkości w 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, dodać ją do sosu mieszając, tym samym go zagęszczając. Natkę pietruszki oraz koperek umyć, posiekać i dodać do dania. Wieprzowinę podawać z ziemniaczkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.