Kurczak w sosie curry z ryżem jaśminowym
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
przyprawa curry - 4,5 łyżeczki
olej rzepakowy - 1 łyżka
- cebula pokrojona w piórka - 1 szt.
czosnek pokrojony w plasterki - 2 ząbki
mleko kokosowe - 1 szklanka
papryczka chili (opcjonalnie) - 1 szt.
biały pieprz do smaku
sól morska - do smaku
ryż jaśminowy - 100 g
Sposób przygotowania:
Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojony czosnek, przesmażamy około minuty i całość zalewamy mlekiem kokosowym. Przykrywamy, zagotowujemy i dusimy około 5 minut.
W oddzielnej miseczce hartujemy jogurt grecki – do 2 łyżek jogurtu dodajemy 2 łyżki gorącego sosu (samo mleko kokosowe bez cebuli) z patelni i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze jedną łyżkę gorącego sosu i znów dokładnie mieszamy. Tak zahartowany jogurt wlewamy na patelnię całość ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku curry (ilość według uznania) i pieprzem oraz opcjonalnie solą ponieważ mieszanki curry mogą być bardzo słone a czasem prawie wcale. Dorzucamy pokrojoną w plasterki chili (z nasionami lub bez – w zależności od tego jaki stopień ostrości lubimy) i całość dusimy do zredukowania sosu i uzyskania takiej konsystencji jaką chcemy.
W międzyczasie przygotowywania kurczaka gotujemy jaśminowy ryż – w osolonej wodzie około 15 minut lub według przypisu na opakowaniu.
Podajemy ryż polany sosem curry z kurczakiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.