![Zupa zacierkowa](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2014-03/1668-photo-main.jpg)
Zupa zacierkowa
![](/cache/a32x32/files/users/74-avatar-2717966.jpg)
Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Zawiera: gluten, jajka, mięso, pszenica, drób
Składniki:
marchew - 3 szt.
ziemniaki - 5-6 szt.
chudy boczek wędzony lub surowy (wg uznania) - 3 plastry
cebula - 1 ząbek
korzeń pietruszki - 1/2 szt.
por, seler korzeń kawałek
sól do smaku
koperek zielony do pozypania szczypta
ZACIERKI
jajo - 1 żółtko
mąka
woda
Sposób przygotowania:
Do ugotowanego wywaru dodać zacierki , wymieszać żeby się nie skleiły, chwilkę jeszcze pogotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Boczek przesmażyć na patelni, z kawałkiem młodej cebulki.
wrzucić do ugotowanej zupy,wymieszać i posypać koperkiem.
do mąki dodać szczyptę soli, dodać jajo, wyrabiać elastyczne ciasto (jak na pierogi), w razie potrzeby dodając ciepłą wodę.
Z ciasta urywać niewielkie kawałeczki i toczyć w palcach małe kluseczki. Zrobione przesypywać mąką, żeby się nie skleiły.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.