Rolada z kaczki
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, drożdże, grzyby, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
- wątróbka drobiowa - 10 dag
- pieczarki - 10 dag
- jaja - 2 szt.
- czerwone wytrawne wino - 125 ml
- mleko - 125 ml
- masło - 2 łyżki
- sól morska - 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Namoczyć bułkę w mleku. Kaczkę wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Rozkroić od szyi wzdłuż mostka, zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości. Mięso razem z namoczoną w mleku bułką i usmażoną wątróbką zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać przyprawy, czerwone wino, usmażone pieczarki i jajka. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Gotowy farsz nałożyć na skórę kaczki i zrolować tak, aby skóra w miejscu zetknięcia zachodziła na siebie około 2cm.
Odciąć odpowiedni do długości rolady kawałek rękawa do pieczenia, dodając po 10cm z obu stron na zamkniecie. Rozciąć go, aby otrzymać duży arkusz. Uformowaną roladę zawinąć ciasno w folię do pieczenia. Brzegi zamknąć klipsami. Tak przygotowana rolada powinna swoim wyglądem przypominać duży cukierek. Włożyć ją do brytfanny. Wlać wody do połowy i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Upieczoną kaczkę wystudzić, zdjąć folię i wstawić na noc do lodówki aby się dobrze ścisnęła.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.