Wegetariańska galaretka warzywna
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Zawiera: jajka, strączkowe
Składniki:
agar-agar - 20 g
sól morska, pieprz do smaku
kukurydza konserwowa - 3 łyżki
pomidory koktajlowe - 5 szt.
jaja - 2 szt.
Dodatkowe informacje:
Galaretka ok. 1 godz. tężeje.Sposób przygotowania:
Odlać pół szklanki bulionu, schłodzić i dodać agar, energicznie mieszając. (Należy dodać 10 g - 1 łyżeczkę - agaru na 1 litr bulionu.) Tę mieszaninę następnie dodać do gorącego bulionu i szybko mieszać, aby nie powstały grudki - zagotować całość.
Ugotowane jajka pokroić w ósemki, warzywa z bulionu pokroić w plastry, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy, pomidorki pokroić w ćwiartki. Tak przygotowane półprodukty ułożyć w foremce i zalać bulionem z agarem. Odstawić w chłodne miejsce, a kiedy ostygnie włożyć do lodówki.
Przed podaniem odwrócić do góry dnem i zdjąć foremkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.