Łopatka w sosie czosnkowo- majerankowym z pieczarkami
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: nabiał, mięso, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
- ząbki czosnku, - 3-4 szt.
- suszony majeranek, - 5 łyżek
- oliwa, - 3 łyżki
- sól, pieprz, do smaku
- ziarna ziela angielskiego, - 2 szt.
- ziarenka pieprzu czarnego, - 3 szt.
- kwaśna śmietana, - 2 łyżki
- pieczarki - 200 g
Sposób przygotowania:
W misce zmieszaj oliwę, posiekane drobniutko ząbki czosnku, 3 łyżki majeranku, dużą szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowaną marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Zamarynowane mięso podsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej wodą, tak aby zakryła mięso, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pieczarki pokrojone w plastry oraz pozostałe 2 łyżki majeranku rozcierając w dłoniach.
Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż mięsko będzie miękkie (ok. 1 godziny), pod koniec przypraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj zahartowaną śmietanę mieszając. Zagotuj, podawaj z ziemniaczkami i brokułami gotowanymi na parze.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.