Obwarzanki / pączki kukurydziane
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
- świeże drożdże - 50 g
- cukier - 100 g
- mleko - 1/2 litra
- żółtka - 6 szt.
- jajko - 1 szt.
- wanilia (ziarenka) - 1/2 laski
- sok z cytryny - 1 szt.
- sól morska (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
- olej do smażenia - 1 litr
- cukier puder do posypania trochę
Sposób przygotowania:
Dodać pozostałe składniki wraz z mąką do zaczynu i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.