Ciasto jaglane z garaletką
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
- mąka jaglana - 1 szklanka
- cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
- margaryna - 1/2 kostki
- smietana - 1 łyżka
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Ciasto należy szybko zjeść, gdyż spód nasiąka wilgocią z galaretki i staje się gliniasty, zakalcowaty.Sposób przygotowania:
Mąkę jaglaną przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać posiekane masło, śmietanę i jajo. Szybko wyrobić ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godz. do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na kształt formy do pieczenia i je do niej włożyć. Oczywiście formę należy wcześniej natłuścić. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180° C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne a galaretka półpłynna przelać ją do formy na ciasto i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.