![Kotlet schabowy - klasyczny](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2015-04/4923-photo-main.jpg)
Kotlet schabowy - klasyczny
![](/cache/a32x32/files/users/74-avatar-2717966.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
sól morska, pieprz czarny mielony do smaku
bułka tarta - 1 szklanka
mleko - 3-4 łyżki
smalec - 1/2 kostki
Dodatkowe informacje:
Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem z obu stron. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 1 cm.Przyprawić mięso solą i pieprzem, odstawić. Jajko dobrze roztrzepać widelcem z mlekiem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Bułkę tartą robimy z czerstwych bułek ścierając je na tarce. Panierować kotlety kolejno w bułce tartej, następnie zanurzać w jajku i na koniec ponownie w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni roztopić smalec i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.