Zrazy drobiowe z pieczarkami i cebulką
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Zawiera: nabiał, mięso, grzyby, drób, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki - 1/2 kg
cebula - 1 szt.
masło - 2 łyżki
marchew - 2 szt.
papryka czerwona - 1/2 szt.
olej do smażenia - 3-4 łyżki
wykałaczki
cukier - 1 szczypta
mąka ryżowa - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy, 5 szt. kroimy w paski, resztę w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, przyprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru według uznania. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę.
Na każdy filet nakładamy farsz z pieczarek i cebuli, zawijamy filet formując zrazy i spinamy wykałaczkami. Zrazy podsmażamy na oleju przekładamy do garnka podlewamy wodą.
Następnie podsmażamy pieczarki i paprykę pokrojone w paski. Gdy warzywa będą miękkawe przekładamy je do garnka.
Marchew obieramy i kroimy w słupki dodajemy do zrazów. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy ok. 35 min. aż zrazy i marchew będą miękkie uważając by wywar nie wyparował (gdyby tak się stało całość podlać wodą).
Następnie zagęszczamy sos mąką ryżową rozpuszczoną w 5-6 łyżkach zimnej wody. Na końcu sprawdzamy smak i w razie potrzeby poprawiamy, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.