Kluski na parze - pampuchy
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ciepłe mleko - 250 ml
masło - 3 łyżki
jaja - 2 szt.
cukier - 1 łyżeczka
sól szczypta
Dodatkowe informacje:
Pampuchy w kuchni polskiej są rodzajem pączków z drożdżowego ciasta gotowanych na parze. Ugotowana kluska ma kształt kulisty, płaski od spodu, a konsystencję sprężystą, pulchną i miękką. Pampuchy z ciasta drożdżowego podaje się na ciepło: na słodko albo na słono.Inne nazwy: pyzy drożdżowe, pączki/bułki/kluski na parze, kluchy z łacha, parzaki, parowańce, parowce, buchty
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.