Spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, orkisz
Składniki:
czerwona papryka - 2 szt.
cebula - 2 szt.
czosnek - 4 ząbki
marchewka - 1 szt.
papryka słodka - 2 łyżeczki
papryka ostra - 1/2 łyżeczki
olej do smażenia trochę
pieprz czarny mielony do smaku
rzodkiewka - 5 szt.
prażone pestki słonecznika - 6 łyżeczek
natka pietruszki do posypania trochę
makaron spaghetti razowy - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę słodką i ostrą przesmażyć by wydobyć głębię smaku. Następnie dodać paprykę i razem smażyć. Do sosu dodać pomidory oraz marchew doprawić solą do smaku. Całość dusić, aż papryka i pomidory będą miękkie. Gotowy sos dokładnie zmiksować. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać odrobinę wody z pod makaronu lub soku pomidorowego. Przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem.
Rzodkiewki oraz natkę pietruszki umyć. Rzodkiew pokroić w słupki, ziarna słonecznika uprażyć, a nać posiekać. Makaron wymieszać z sosem posypać, rzodkiewką,natką oraz prażonymi pestkami słonecznika, ja dekoruję również czerwoną papryką pokrojoną w kostkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.