Schab gotowany
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
- Do nacierania: sól morska, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona trochę
Do gotowania:
- sól morska - 1 łyżka
- papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczki
- ziele angielskie - 4 szt.
- rozmaryn - 1 łyżeczka
- majeranek - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 2 szt.
- szczypiorek trochę
- czosnek - 2 ząbki
- woda - 2 litra
Dodatkowe informacje:
Można samemu skomponować paletę ulubionych przypraw i ziół, w których będzie gotowany schab.Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę (tyle by przykryła mięso), dodajemy wszystkie składniki jw.. Otrzymaną marynatę mieszamy, zagotowujemy. Mięso wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, rozgrzewamy patelnię i szybko obsmażamy z każdej strony by zamknąć soki w mięsie. Następnie wkładamy mięso do wywaru, który stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bardzo wolno 10 - 15 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy schab w marynacie na ok. 3-4 godzin ( np. można dłużej nawet na całą noc).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.