Szynka gotowana
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki:
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
czosnek bio - 8 ząbków
cebula bio - 2 szt.
majeranek bio - Lebensbauma - 2 łyżki
pieprz czarny mielony bio - Lebensbauma - 1 łyżeczka
liść laurowy bio - Lebensbauma - 4 szt.
ziele angielskie bio - 5 szt.
papryka słodka bio - Lebensbauma - 1 łyżeczka
chilli bio - Lebensbauma szczypta
oliwa z oliwek bio - Bio Planete - 1 kieliszek
sól morska bio - 1 kieliszek
cukier trzcinowy bio - Bio Planet - 1 kieliszek
Dodatkowe informacje:
Wywar może nam służyć jako baza do sosów lub zup.Sposób przygotowania:
Mięso zalewamy w gęsiarce lub garnku, w którym się marynowało dwoma litrami wody i gotujemy przez 10 minut od chwili zagotowania. Studzimy. Odstawiamy w wywarze na ok. 6 godzin.
Następnie znowu gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania i odstawiamy do wystudzenia na ok. 4 godz., po czym sprawdzamy czy szynka jest miękka długą wykałaczką. Jeżeli jest jeszcze twarda procedurę powtarzamy, tym razem gotując tylko 5 minut od chwili zagotowania i studzimy w wywarze.
Szynkę wyjmujemy z wywaru, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki by nam się nie zsychała.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.