Karp nadziewany kaszą gryczaną
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
sok z cytryny - 1 szt.
kasza gryczana palona - 100 g
suszone grzyby prawdziwki lub podgrzybki - 10 szt.
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
czerwona cebula - 1 szt.
natka pietruszki - posiekana - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
olej - 1 łyżka
masło - 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa wymieszać z kaszą, natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, dodać jajo i bułkę tartą, wymieszać. Tak przygotowaną masę włożyć do karpia i z piąć go wykałaczkami.
Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć wiórkami masła, piec 20 min. w temp. 180 stopni, podlewać spływającym masłem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.