Pizza z sosem pomidorowym, serem, szynką, boczkiem, salami, cebulą i mozzarellą,
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
ciepła woda - 3/4 szklanki
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania blaszki
mąki pszennej - 300 g
cukier - 1 łyżeczka
świeżych drożdży - 20 g
SOS POMIDOROWY
puszka pomidorów bez skórki
czosnek - 2 ząbki
sól morska - 1/4 łyżeczki
oregano - 1 łyżeczka
oliwa extra vergine - 1 łyżka
DODATKI:
mozzarelli - 1 kostka
cienko pokrojona szynka - 6 plastrów
boczek - 6 plastrów
salami - 6-8 plastrów
kabanosy - 2 laski
cebula - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym zmiksować blenderem razem z oliwą z oliwek, szczyptą cukry i solą oraz ząbkami czosnku, następnie dodać suszone oregano wymieszać.
Zrobić zaczyn z drożdży: do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut - drożdże zaczną się pienić.
Do dużej miski przesiać mąkę. Stopniowo wlewać rozpuszczone drożdże mieszając. Dodać oliwę i sól wymieszać.
Gdy składniki połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i energicznie zacząć je zagniatać przez około 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Uformować kulę z ciasta i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia jego objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać. Blaszkę posmarować oliwą, na środek położyć ciasto i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Uformować boczny rant.
Rozłożyć dodatki: rozsmarować około 3 - 4 łyżki sosu pomidorowego pomijając rant, następnie ułożyć plastry szynki, boczku, salami oraz pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone kabanosy i mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach.
Wstawić pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C, ustawiając ją w środkowej części. Piec przez około 15 minut, aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione.
Pizzę podawać z pozostałym sosem pomidorowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.