Kotlety pieczarkowo - jajeczne
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, soja, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajo surowe - 1 szt.
duża cebula - 1 szt.
pieczarki - 25 dag
masło - 1 łyżka
bułka tarta - 1/2 szklanki
czosnek - 2 ząbki
szczypiorek posiekany - 2 łyżki
natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
olej do smażenia trochę
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone lub starte na tarce pieczarki i smażyć do odparowania wody, ostudzić.
Do startych jajek dodać pieczarki, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, surowe jajko, 1 łyżkę bułki tartej (opcjonalnie, gdyby masa była za rzadka), zmiażdżony czosnek, sos sojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.