Pizza z szynką, pieczarkami i cebulą
Tylko z NaturyKuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, grzyby, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 500 g
woda ciepła - 300 ml
cukier - 1 łyżeczka
świeże drożdze - 50 g
oliwa extra vergine - 3 łyżki
sól do smaku
SOS POMIDOROWY
koncentrat pomidorowy - 250 g
czosnek - 2 ząbki
bazylia - 1 łyżeczka
oregano - 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
DODATKI
pieczarki - 250 g
szynka - 10 plastrów
ser np. cheddar - 300 g
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać oliwę, resztę wody, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i nieklejące się do rąk ciasto.
Miskę przykryć lnianą ściereczkę i zostawić do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić objętość.
Gdy wyrośnie, uformować i wyłożyć na blachę. Odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować sos. Do miseczki dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, pieprz i sól wszystko wymieszać. Odstawić.
Pieczarki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Przygotować plastry ulubionej szynki.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, zostawić ok. 1 cm margines nieposmarowanego ciasta na bokach, następnie położyć cebulę, pieczarki, szynkę i ser.
Piec w 220 stopniach C około 15 – 20 minut (aż boki i spód będą rumiane).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.