Rolada biszkoptowa z garaletką Wandzi
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
- jaja wiejskie - 5 szt.
- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 1 szklanka
- galaretka - 3 szt.
- polewa czekoladowa trochę
- wiórki kokosowe trochę
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem, dodawać pojedynczo żółtka i ubijać razem z białkami. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blachę z piekarnika wysmarowaną tłuszczem np. margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 st. Piec ok. 15 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika, przykryć ściereczką i odwrócić blaszkę do góry dnem. Zdjąć papier. Ciasto natychmiast zwinąć razem ze ściereczką w rulon (jak naleśnik). Pozostawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu, delikatnie rozwinąć roladę, wylać dobrze tężejącą galaretkę i zwinąć ponownie, pozostawiając do stężenia.
Roladę polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.