Składniki:
marchew - 2 szt.
por - 1 szt.
cebula dymka ze szczypior - 1 pęk
bulion warzywny lub drobiowy - 3-4 szklanki
masło 82% - 2 łyżki
oliwa - 1 łyżka
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Marchewkę i pietruszkę obrać pokroić w słupki.
Pora umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w pół plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa, smażyć 2-5 minut, cały czas mieszając na średnim ogniu (powinny być zupełnie surowe w środku z zewnątrz zaś lekko szkliste). Dodać masło. Dodać ryż, smażyć i mieszać, do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem.
Dodać szklankę bulionu i cały czas mieszać.
Stopniowo dodawać pozostały bulion (po 2 chochle) - po wchłonięciu poprzedniej porcji płynu.
Gdy twardość ryżu jest w sam raz, dodać parmezan, odrobinę pieprzu, wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze posypać szczypiorem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.