Orzechowiec
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 3 szt.
margaryna - 200 g
jaja - 2 szt.
soda - 2 łyżeczki
miód - 3 łyżki
cukier - 200 g
MASA ORZECHOWA
orzechy włoskie - 300 g
cukier - 100 g
miód - 2 łyżki
KREM BUDYNIOWY
budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem - 1 szt.
margaryna - 200 g
cukier puder - 3 łyżki
CIASTO BISZKOPTOWE
mąka pszenna - 1 szt.
cukier - 1 szt.
jaja - 6 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną masę. Dodać po trochu cukier, żółtka, delikatnie ubić. Wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem formy prostokątnej ( tej samej, w której pieczone było ciasto miodowe), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
Kolejno :
- ciasto miodowe bez masy orzechowej
- masa budyniowa
- ciasto biszkoptowe
- masa budyniowa
- ciasto miodowe z masą orzechową
Ciasto podawać na drugi dzień, gdy ciasto zmięknie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.