Kapusta zasmażana
Tylko z NaturyKuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
- cebula - 2 szt.
- oliwa - 3 łyżki
- miód lub cukier - 1 łyżka
- pieprz czarny w ziarnach kilka
- ziele angielskie - 3-4 szt.
ZASMAŻKA
- masło - 1 łyżka
- mąka pszenna - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do garnka dodać również posiekaną, zeszkloną cebulę, pół łyżeczki soli, miód, liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość zairem pieprzu.
Następnie doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę całość zasmażać mieszając na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlać na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty. Zasmażkę mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodać zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość starannie wymieszać. Na koniec przyprawić kapustę do smaku solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.