Zapiekanka ziemniaczana - czyli przegląd lodówki
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
- rózne wędliny (szynka, salami, kiełbasa swojska, boczek itd.) - 1/2 kg
- cebula - 4 szt.
- papryka, pomidory (co mamy) - 25 dag
- czosnek - 3 ząbki
- starty żółty ser - 20 dag
- jajo - 1 szt.
- masło - 2 łyżki
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól morska, pieprz mielony do smaku
- olej do smażenia trochę
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić lekko na patelni. Wędlinę pokroić w mniejsze kawałki i dorzucić do cebuli. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia. Paprykę oraz pomidory lub inne ulubione warzywa (cukinia czy bakłażan co mamy w lodówce itp.) również pokroić na mniejsze porcje.
Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu oraz ulubione warzywa. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu i warzyw. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem, doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.