Tort śmietanowo-malinowy
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
7 jajek
1 szklanka cukru drobnego
30 g cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
MASA ŚMIETANOWA
500 g mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30 %
NASĄCZENIE:
2 saszetki mocnej herbaty
600 ml wrzątku
sok z 3/4 cytryny
3 łyżki cukru
DODATKOWO:
dżem malinowy
wiórki kokosowe (do posypania boków)
świeże maliny, kiwi, mandarynki - do dekoracji trochę
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo małymi porcjami (po łyżce) cukry, cały czas ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką (boki tortownicy muszą pozostać suche). Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut.
Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia, po czym przekroić na 3 równe części.
Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, dalej ubijając dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone.
Saszetki herbat zalać wrzątkiem, osłodzić cukrem i wymieszać z sokiem wyciśniętym z 3/4 cytryny. Wystudzoną herbatą, nasączyć każdy blat biszkoptu.
Pierwszy blat posmarować 1/2 dżemu, posypać malinami. Na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu i powtórzyć wcześniejsze czynności. Tort udekorować pozostają śmietanową masą, boki obsypać wiórkami kokosowymi, a na wierzchu ozdobić ostatnimi malinkami, kawałkami kiwi i mandarynki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.