Bigos
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: mięso, grzyby, wieprzowina
Składniki:
wieprzowina (łopatka lub żeberka) - 500 g
wędzony boczek - 100 g
kiełbasa swojska - 200 g
grzyby suszone - 10 szt.
śliwki suszone - 8-10 szt.
liście laurowe - 3 szt.
ziele angielskie - 3-4 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Smak bigosu można również wzbogacić wytrawnym winem, dolewając je do mięsa podczas smażenia i odparowując płyn lub do bigosu pod koniec gotowania.Sposób przygotowania:
Następnie zalać obgotowaną kapustę wodą dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu.
Suszone grzyby zalać wrzątkiem, tak by woda lekko je przykryła i odstawić na godzinę. Po tym czasie należy je odsączyć, pokroić w paski i dodać do gotującej się kapusty wraz z wodą, w której się moczyły.
Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, a następnie przełożyć je do garnka z kapustą pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Na nim usmażyć oczyszczoną i pokrojoną w kostkę wieprzowiną i dodać do kapusty.
Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i również przełóż do garnka.
Śliwki dodać do bigosu. Całość gotować na wolnym ogniu co najmniej godzinę (do miękkości kapusty i mięsa).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.