Pijany gulasz wieprzowy
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, jęczmień, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- olej do smażenia - 2 łyżki
- piwo pszeniczne lub cydr - 500 ml
- bulion - 250 ml
- passata - 1/2 szklanki
Przyprawy:
sól do smaku
pieprz do smaku
liść laurowy szt.
papryka słodka - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Gdy całe mięso będzie już obsmażone, dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz suszone oregano. Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając, następnie wlać piwo i zagotować na większym ogniu.
Dodać gorący bulion, przykryć garnek, ustawić na mniejszy ogień i gotować przez 1 godzinę. Dodać passatę, masło, wymieszać, zagotować, doprawić solą. Przykryć i gotować do miękkości mięsa. Podawać z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.