Schab ze śliwką
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki:
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
śliwki suszone kalifornijskie lub wędzone - 250 g
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
czosnek - 3 ząbki
majeranek - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami: solą, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą papryki, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć schab na zewnątrz i włożyć go na 12 godzin do lodówki. Następnie upiec go w rękawie (ja do rękawa wlewam 1/2 szklanki wody by schab był soczysty) w piekarniku rozgrzanym do 180st.C. Piec przez około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw by się schab zrumienił.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.