Musaka - zapiekanka z bakłażanem
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): grecka
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mięso mielone wołowo-wieprzowe lub baranina - 1 kg
oliwa z oliwek - 50 ml
cebula - 2 szt.
cynamon szczypta
pulpa lub passata pomidorowa - 500 g
wino czerwone wytrawne - 100 ml
mleko - 600 ml
mąka - 100 g
gałka muszkatołowa - 3 szczypty
żółtko - 2 szt.
ser grecki - 200 g
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, mieszamy, rozdrabniamy na małe kawałeczki, Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pulpę pomidorową, czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy mleko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy gałkę muszkatołową i żółtka. Mieszamy i odstawiamy. Próbujemy jak zajdzie taka potrzeba, możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.