Domowa pizza
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, grzyby, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
- mąka pszenna - 1 + 1/2 szklanki
- letnia przegotowana woda - 1/2 szklanki
- olej - 2 łyżki
- drożdże instant - 3-4 g
- sól morska szczypta
- cukier - 1/2 łyżeczki
DODATKI
- cebula
- pieczarki
- ketchup
- ser żółty
- oregano
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ciasto powinno trochę wyrosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawić w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywa, przygotować dodatki, które następnie należy ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgnieść dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągać. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą należy ułożyć na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę.
Na cieście rozprowadzić ketchup (lub sos pomidorowy),oprószyć oreganem i dodać kilka ulubionych dodatków - szynka, pieczarki , cebula pocięta w piórka, ser żółty (ja nieraz przesmażam pieczarki i cebulę).
Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego uprzednio do temperatury 220 stopni Celsjusza i piec ok. 15-25 minut. Jednak najlepiej sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła zaglądając na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.