Tort galaretkowy
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
- jaja wiejskie - 8 szt.
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
PONCZ:
- herbata - 1/2 szklanki
- sok z połowy cytryny
DEKORACJA i PRZEŁOŻENIE:
- galaretka truskawkowa - 2 szt.
- galaretka agrestowa - 2 szt.
- bita śmietana w proszku - 1 szt.
- mleko - 200 ml
- kakao - 2 łyżeczki
- orzechy laskowe - 3-4 garści
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, następnie dodawać pojedynczo żółtka i ubijać razem z białkami. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem np. margaryną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. Piec ok. 15 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia.
Gdy biszkopt wystygnie, należy wyjąć go z formy i przekroić na 3 części tzw. blaty.
Na dno tortownicy ułożyć pierwszy blat. Nasączyć go ponczem cytrynowym i wyłożyć galaretkę agrestową. Na to ułożyć drugi blat, który również należy nasączyć ponczem. Wyłożyć galaretkę truskawkową i całość przykryć 3 blatem nasączonym ponczem.
Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki.
Wyjmujemy stężały tort z lodówki oraz z tortownicy. Pokrywamy go całego 2/3 bitej śmietany. Do reszty dokładamy kakao i mieszamy. Kakaową masą dekorujemy szprycą wierzch tortu wedle uznania. Natomiast boki obsypujemy wcześniej przygotowanymi orzechami laskowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.