Lasagne bolognese
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mielone mięso wołowo-wieprzowe - 500 g
ząbki czosnku - 2-4 ząbki
cebula - 2 szt.
pomidory z puszki bez skórki - 1 szt.
oliwa z oliwek - 5 łyżek
tarty żółty ser - 300 g
sól morska do smaku
bazylia świeża lub suszona do smaku
Sos beszamelowy:
masło - 2 łyżki
mąka - 2 łyżki
mleko - 2 szklanki
gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok. 10 - 15 min. Dodajemy pomidory z puszki z zalewą. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Dusimy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Odstawiamy na 15 minut, dekorujemy świeżą bazylią i kroimy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.