Diabelska pizza
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
3/4 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania blaszki
300 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru
DODATKI:
2 kulka mozzarelli
8-10 plastrów salami
1/2 czerwonej papryki
1-2 zielone papryczki pepperoni
Sposób przygotowania:
Zrobić zaczyn z drożdży: do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut - drożdże zaczną się pienić.
Do dużej miski przesiać mąkę. Stopniowo wlewać rozpuszczone drożdże mieszając. Dodać oliwę i sól wymieszać.
Gdy składniki połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i energicznie zacząć je zagniatać przez około 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Uformować kulę z ciasta i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia jego objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać. Blaszkę posmarować oliwą, na środek położyć ciasto i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Uformować boczny rant.
Rozłożyć dodatki: ułożyć plastry salami, papryki pepperoni, pokrojona w kawałki papryka czerwona oraz mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach.
Wstawić pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C, ustawiając ją w środkowej części. Piec przez około 15 minut, aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.