Śledź w sosie pomidorowym z suszonymi śliwkami i cynamonem
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: miody, ryba i owoce morza
Składniki:
cebula - 1 szt.
oliwa z oliwek lub olej roślinny - 5 łyżek
suszone śliwki sułtanki - 80 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
miód - 2 łyżeczki
ocet - 3 łyżeczki
liść laurowy - 2 szt.
woda - 1/2 szt.
pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Posiekać cebulę na piórka. Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę. Pokroić śliwki na mniejsze części. Gdy cebula się zeszkli dodać śliwki. Dodać koncentrat pomidorowy, miód, cynamon, ocet, liście laurowe. Wymieszać. Wlać 0,5 szkl. wody. Wymieszać i dusić na małym płomieniu ok. 20 minut. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku. Ostudzić.
Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Do ostudzonego sosu dodać śledzie. Wymieszać. Włożyć do szczelnie zamkniętego naczynia.
Przechowywać w lodówce. Podawać po upływie 12 godz.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.