Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, mięso, grzyby, pszenica, wieprzowina
Składniki:
- makaron penne - 400 g
- pieczarki - 500 g
- cebula - 3 szt.
- ząbki czosnku - 2 szt.
- puszka pomidorkow cherry - 1 szt.
- suszona bazylia i oregano - 1 łyżka
- olej do smażenia trochę
- sól morska, pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy cebulę przyprawioną solą i szczyptą cukru, a następnie wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku oraz dodajemy pieczarki. Chwilę razem smażymy.
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie masę mięsną. Całość przykrywami plastrami żółtego sera.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.