Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: jajka, mięso, grzyby, drób
Składniki:
- sól morska do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- papryka mielona do smaku
- olej trochę
FARSZ
- mięso mielone drobiowe lub wieprzowe - 1/2 kg
- pieczarki - 25 dag
- czosnek - 1 ząbek
- jajo - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
sól morska do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- olej trochę
Sposób przygotowania:
Przygotować FARSZ − do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulkę,
przesmażone pokrojone w plastry pieczarki, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, rozgnieciony ząbek czosnku, jajo. Farsz wyrobić i nafaszerować nim kurczaka. Zaszyć kurczaka nicią lub wykałaczkami.
Natrzeć kurczaka olejem, solą, pieprzem i papryką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika− do 160−180*C i piec do złotego koloru ok. 45−60min.
Co jakiś czas polewać go sosem z brytwanny lub gorącą wodą (ważne), nie będzie suchy.
Kurczaka podajemy w całości lub w plastrach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.