Gołąbki w kapuście włoskiej
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: nabiał, mięso, grzyby, wieprzowina, wołowina, nabiał krowi
Składniki:
mięso mielone wołowo-wieprzowego - 500 g
pieczarek - 200 g
woreczek ryżu - 1 opakowanie
cebula - 1 szt.
śmietana - 2 łyżki
sól morska - do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowe informacje:
Gołąbki w kapuście włoskiej wołowo-wieprzowe z ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowymSposób przygotowania:
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone przekładamy do miseczki. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną soli. Przekładamy do miseczki z mięsem. Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i mieszamy. Następnie nadzienie nakładamy na liście kapusty - ok. 2 łyżki nadzienia na 1 liść. Całość zawijamy. Gołąbki układamy ściśle w garnku. Garnek można wyłożyć pozostałymi liści kapusty. Całość zalewamy wodą, by gołąbki był przykryte. Gotujemy ok. 45 minut.
Do kubeczka przekładamy pulpę pomidorową, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i zalewamy gołąbki. Gotujemy jeszcze chwilę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.