Ptysie z bitą śmietaną
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło extra bio - Jasienica - 100 g
woda - 250 g
jaja bio - Bio Planet - 5 szt.
śmietana kremowa 30% bio - Sobbeke - 500 ml
cukier waniliowy bio - Amylon - 1 opakowanie
cukier trzcinowy jasny bio - Bio Planet - 5 łyżek
Dodatkowe informacje:
Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Na dno piekarnika można wstawić naczynie z wodą.Sposób przygotowania:
Wsypać przesianą mąkę do wrzątku i dalej gotować na wolnym ogniu stale mieszając.
Gdy ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut do przestudzenia.
Stopniowo dodawać roztrzepane jaja (można też całe) mieszając mikserem do uzyskania jednolitego ciasta.
Włożyć ciasto do rękawa cukierniczego, wycisnąć ptysie na posmarowaną masłem blachę. Można również łyżką formować ptysie. Zachować pewną odległości między ptysiami, gdyż wyrosną. Piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem na pół i ułożyć do ostygnięcia.
Cukier puder otrzymamy przez zmielenie w młynku cukru trzcinowego jasnego.
Ptysie przełożyć bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.