Rosół z wiejskiego koguta z naleśnikiem
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
- marchewka - 3 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- por - 5 cm
- seler kawałek
- cebula - 1 szt.
- zielenina (nać pora, selera, pietruszki, lubczyku - kto co lubi) pęk
- ziarna czarnego pieprzu - 6-8 szt.
- sól morska, pieprz czarny mielony do smaku
- woda ZIMNA - 3 litra
CIASTO NALEŚNIKOWE
- mąka pszenna - 2 szklanki
- jajo wiejskie - 1 szt.
- mleko - 2 szklanki
- sól morska szczypta
- olej do smażenia trochę
Sposób przygotowania:
Po zakończeniu gotowania z rosołu wyjmuję pora, cebulę i zieleninę lub to co z nich pozostało. Rosół podaję z naleśnikami oraz posiekaną natką pietruszki.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję jajo, sól, 2 łyżki oleju, mleko.
Wszystko mieszam, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Rozgrzewam patelnię, daję odrobiną oleju, wlewam chochlę ciasta i rozprowadzam po całej patelni. Smażę na rumiano z obu stron.
Następnie naleśnika zwijam, kroję pod skosem i układam w głębokim talerzu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.