Szarlotka z pianką
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, Wielkanoc, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 3 szt.
jaja - 4 szt.
masło extra - 250 g
cukier waniliowy - 1 opakowanie
cukier - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
MASA JABŁKOWA
cukier - 5 łyżek
cukier waniliowy - 1 opakowanie
cynamon mielony - 1 łyżeczka
kasza manna - 3 łyżki
PIANKA - białka - 3 szt.
cukier - 1/4 szklanki
cukier puder do dekoracji trochę
Dodatkowe informacje:
Jako masy można użyć jabłek przesmażonych ze słoika.Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części ( w stosunki 2/3 do 1/3). 1/3 zawinąć w folię i włożyć do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać 1/4 szklanki cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.