![Obwarzanki (oponki drożdżowe)](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2015-05/5096-photo-main.jpg)
Obwarzanki (oponki drożdżowe)
![](/cache/a32x32/files/users/74-avatar-2717966.jpg)
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
- mąka pszenna - 800 g
- cukier - 1/2 szklanki
- mleko - 1 szklanka
- olej do ciasta - 2 łyżki
- cukier waniliowy - 1 torebka
- jaja - 2 szt.
- sól morska szczypta
- olej do smażenia - 1 litr
- cukier puder trochę
Sposób przygotowania:
Gdy ciasto wyrośnie, należy je rozwałkować na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć krążki, a w nich zakrętką dziurką w środku. Oponki drożdżowe kłaść na rozgrzany głęboki olej i smażyć do zrumienienia z obu stron. Położyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z tłuszczu. Jeszcze ciepłe obwarzanki posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.