Talarki z siadłym mlekiem
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, mięso, nabiał krowi
Składniki:
- słonina lub boczek - dag
- sól morska do smaku
- majeranek - 1 łyżeczka
- cebula - 1 szt.
- koperek (opcjonalnie) - 1 pęk
- zsiadłe mleko - 1 litr
Sposób przygotowania:
Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Skwarki przygotowujemy na średnim ogniu. Nie należy mieszać skwarków podczas smażenia – bo uwolnią zawartą w nich wodę i tłuszcz będzie pryskał. Jedynie ruszamy nieco patelnią by same się obróciły. Gotowe powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Skwarki można przygotować również z boczku, wówczas obróbka cieplna trwa nieco krócej.
Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do skwarków i smażymy do zeszklenia. dodajemy do ziemniaków.
Całość przyprawiamy pieprzem i solą w razie potrzeby oraz majerankiem lub świeżym koperkiem.
Serwujemy ze szklanką zimnego mleka zsiadłego w letni dzień.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.