Sernik
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
margaryna bio - Alsan - 250 g
proszek do pieczenia bio - Amylon - 2 łyżeczki
mąka pszenna typ 550 bio -Bio Planet - 3 szt.
żółtka jaj bio - Bio Planet - 5 szt.
cukier trzcinowy jasny bio - Bio Planet - 3 łyżki
MASA
budyń waniliowy bio - Amylon - 1 opakowanie
jajo bio - Bio Planet - 2 szt.
masło extra bio - jasienica lub margaryna - 100 g
cukier trzcinowy biały bio -Bio Planet - 3/4 szt.
bułka tarta bo - Bio Planet do opruszenia formy
rodzynki sułtanki bio - Bio Planet garść
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę- utrzeć. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wyrobić.
Ciasto podzielić w proporcji 1/3 do 2/3. 1/3 schować do lodówki.
MASA SEROWA:
Jaja utrzeć z cukrem i masłem. Ser zemleć i dodać do utartej masy, również dodać budyń i rodzynki - wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tarta. 3/4 ciasta rozwałkować i wykleić nim spód formy. Wyłożyć masę serową.
Pozostała 1/3 część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować, pociąć w paski i ułożyć na masie serowej na krzyż.
Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.